Polèmica amb el cartell de fires de Girona. A internet no tot s’hi val!

Foto: Toni Vilches Fotografia
Fa pocs dies vam conèixer la noticia que el cartell de fires de Sant Narcís de Girona d’enguany, obra de l’artista gironí, Joan Mateu, s’havia creat en base a fotografies directament agafades d’internet sense cap autorització expressa. Llegiu la noticia al Diari de Girona. Aquesta notícia ha generat molta polèmica últimament, no tan sols per el fet en si d’apropiar-se d’obra de forma presumptament il·lícita si no també per les posteriors i declaracions de l’artista Joan Mateu on afirmava que “la foto per si sola no té cap gràcia; la guanya pel conjunt de la composició que he fet jo” i les declaracions prèvies a una entrevista on responia sobre l’autoritat de les fotografies diguent que “quan veig coses interessants en faig fotos. En tinc un arxiu. Després, amb aquests objectes, hi jugo. És com un passatemps artístic” (Sic Diari de Girona). Tot és molt discutible avui en dia en el món de l’art. Qui és l’artista, Andy Warhol o el dissenyador de les sopes Campbell? Personalment la composició d’aquest any del cartell de fires em va agradar molt. Val a dir que pensava que era un dibuix molt ben aconseguit en la línia del mateix Joan Mateu o de dibuixants com David Ruano o Antonio Lopez.

El fet és que la notícia em ve com anell al dit per parlar sobre l’ús il·lícit i desmesurat que es fa de les obres (en el cas concret de les imatges) que hom pot trobar penjades a internet. La gran majoria de gent creu que totes les fotos que es poden trobar a internet a través de cercadors com Google son de lliure disposició? Si és així no anem bé! Perquè quedi clar; TOTES LES IMATGES QUE ES PUGUIN TROBAR A INTERNET TENEN DRETS D’AUTOR. A partir d’aquí cada autor dona l’autorització d’ús que creu convenient sota llicències com Creative Commons. SI NO INDICA RES NO VOL DIR QUE ES PUGUIN AGAFAR LLIUREMENT! És possible que molta gent no sàpiga aquesta norma de sentit comú, però la majoria dels artistes si i és aquí on els que vivim de les nostres fotografies ens podem sentir especialment dolguts. Juan Enrique Alcalà-Zamora Arroyo, autor de la fotografia de la rentadora del cartell de fires en declaració al Diari de Girona; “No sé com ho veuen vostès, però jo des de la meva visió d’artista ho considero lamentable”. Per tant NO TOT S’HI VAL!

Jo em trobo sovint en la situació de veure que la gent agafa fotografies meves indiscriminadament. No només a mi, si no a molts companys. En el meu cas particular si hi ha una petició prèvia i la fotografia va signada i “linkada” dono autorització per publicar en una web sempre i quan sigui per un particular. En el cas d’una institució ha d’haver-hi una remuneració perque QUALSEVOL IMATGE CREADA PER UNA PERSONA TE UN TEMPS DE DEDICACIÓ QUE HA DE SER CORRESPOST. Encara que sigui una imatge com la nevera que il·lustra aquesta entrada. També hem de considerar que l’ús privat d’una fotografia agafada d’internet no es pot regular, obviament, però l’ús públic si. Per tant hem de tenir especial cura a l’hora de publicar una fotografia si no sabem l’origen i la permisivitat de l’autor ja que ens podem ficar en un embolic. En molts casos demanar permís pot ser suficient. No en va, el fotògraf o autor d’una fotografia valora molt que la gent vegi la seva obra.

Tothom s’equivoca. Estic segur que tothom mira de fer-ho el millor que sap però quan s’ha fet una cosa de forma errònia ha de reconèixer que s’ha equivocat i passar full, treballar més i mirar endavant. Personalment per a mi en Joan Mateu és un gran artista i penso que Girona necessita d’artistes com ell per enriquir i renovar la seva cultura. FOTO/TONI VILCHES FOTOGRAFIA.