Photoshop vs Lightroom, quina aplicació fer servir per editar les vostres fotografies?

Photoshop i Lightroom son dues aplicacions de retoc i processat fotogràfic.

Aquesta entrada és de caire un pel avançat i va destinada a tots aquells que em pregunten sovint quina aplicació faig servir per processar les meves fotografies; Photoshop o Lightroom? Veig que hi ha una mica de confusió en aquest sentit i molts van una mica perduts a l’hora de decidir-se per fer servir una o l’altre. Espero que en aquesta entrada pugui ajudar a aclarir i definir conceptes, ja que són dues aplicacions amb propòsits més o menys diferenciats.
Primer de tot hem de tenir en compte l’arxiu que estem fent servir per fer les nostres fotografies; raw o jpeg? Pels que dubteu, a grans trets, el raw és un arxiu en estat pur que ens genera una imatge sense filtres ni “retocs” bàsics fets per la càmera. A la inversa del jpeg que ens “processa” lleugerament la imatge i la deixa una mica més presentable. La primera impressió quan comparem un jpeg i un raw és que el jpeg ens genera una imatge molt millor. La diferència radica en què el raw és un arxiu digital pur que necessita ser processat per una aplicació dedicada exclusivament a tal efecte. Per fer una comparativa en pel·lícula analògica, el raw necessita ser processat tal com un negatiu necessitava ser positivat en una còpia de paper. Avantatges del raw: que és altament manipulable i alterable sense degradar-se (al contrari del jpeg), desavantatge, que és pesat i lent i s’ha de processar per força.

Photoshop i Lightroom retoc fotograficic.

Photoshop i Ligtroom, germà gran i germà petit d’Adobe

Photoshop és l’aplicació més coneguda de retoc fotogràfic. Va ser la primera aplicació important i la seva aparició va marcar un abans i un després en el món de la fotografia. Ja van 14 edicions i la ultima s’anomena Photoshop CC. Lightroom va néixer fa pocs anys i va per la versió 5. Lighroom va ser creat bàsicament per revelar i processar arxius raw.
Bé, jo utilitzo cada programa per una finalitat diferent però es podria resumir d’aquesta manera. Com que jo disparo exclusivament en raw totes les meves fotografies, faig servir el Lightroom per processar-les i convertir-les en jpeg i posteriorment el Photoshop per retocar i ajustar aquests jpeg originats.
Si en Photoshop només podem retocar i editar fotografies, en el Lightroom podem classificar-les, processar-les i generar una sortida com per exemple crear un llibre, una còpia, un pdf, una presentació de diapositives, un vídeo o simplement els arxius digitals en jpeg. La edició en raw és molt més complerta i manipulable i incorpora la possibilitat d’aplicar preajustos (anomenats presets) a les fotografies. Per suposat el mercat està ple de preajustos que imiten tot tipus de pel·lícules de negatiu, estils de cinema, filtres d’Instagram, desaturats pastels, etc, etc, etc! Diria que al Lightroom disfrutem més de la fotografia, ja que podem alterar una fotografia al nostre gust sense tenir molt de coneixement.

Atenció! No vol dir que el Photoshop no processi els raw! Sí que ho fa amb la seva petita aplicació Adobe Camera Raw (en la seva versió 8.1). El fet és que Lightroom és molt més complet a tal efecte.

Per tant, jo processo els raw amb una sèrie de preajustos fets per mi, afegeixo un sistema de classificació i una informació a l’arxiu. Un cop processats els raw exporto el resultat en format jpeg que és el format estàndard i que tots els ordinadors poden obrir sense problemes. Posteriorment aquests jpeg processats els obro amb Photoshop per aplicar ajustos més avançats que el Lightroom no em permet fer. Per donar un exemple; seleccions acurades, neteja de taques, degradats de color, enfoc i, el més important, sempre utilitzant les capes i els seus modes de fusió, cosa que Lightroom no té.

Bàsicament resumiria el tema en què Photoshop està més dedicat a retocar les fotografies i Lightroom a processar-les. Per tant considero que són dues coses diferents però complementàries. A la pregunta de si amb Lightroom en tindríem prou per processar les nostres fotografies? La resposta és sí.

El preu també ajuda a decidir-se per un o per l’altre. Si amb Photoshop, al ser una aplicació altament professional, hem de pagar una quota mensual, en la seva ultima versió, Lightroom és assequible amb un cost fix de 149€. A més a més, cada cop Lightroom incorpora elements nous com la correcció de perspectiva o l’edició radial per zones.
Espero que us hagi ajudat a aclarir-vos una mica i opteu pel que més convingui. Com a professional sempre miro de gastar el que crec que amortitzaré. Tingueu en compte aquest punt per fer l’últim pas.