No us equivoqueu: el fotògraf no és "l'enemic"!

La setmana passada uns companys gràfics que estaven cobrint una manifestació al centre de Girona van rebre aquest paper per part dels manifestants. En la part del revers hi havia un text on en una breu explicació sol·licitava a l’informador gràfic que no fes fotos i justificava de forma adequada les raons per a tal petició. Si el revers era un full de petició que és comprensible, l’anvers tira per terra totes les bones formes i amb una icona de PROHIBICIÓ vulnera el dret que te tot periodista a informar. I a més afegeix coaccions si a l’hora d’entregar aquest paper acompanya la frase; “ja estàs avisat!”.

Anvers

Revers

Podeu jutjar vosaltres mateixos. Quina paradoxa quan els manifestants que estan reivindicant drets elementals volen tallar de socarrel un altre dret que ens ha costat molt aconseguir; el dret a informar. I amb amenaces!

No us equivoqueu amics; el fotògraf no és “l’enemic”!

Aquesta fotografia correspon a fa dues setmanes quan un agent de la policia autonòmica basca va colpejar indiscriminadament a un fotògraf quan es dirigia simplement a cobrir un partit de futbol. Els fets van succeir quan un grup de gent va agredir a un furgó de la policia i l’agent al sortir del mateix va colpejar el primer que va veure; dos fotògrafs que passaven carregats amb les càmeres. Un te ferides lleus l’altre l’han hagut d’operar de la mà. La protesta no es va fer esperar. 

 

Foto: Zigor Alkorta (Noticias de Gipuzkoa).

El passat setembre del 2009 tots vam veure les desmesurades agressions per part de la policia autonòmica catalana a un grup d’estudiants que es manifestaven contra el pla Bolonya. Diversos fotògrafs AMB DISTINTIU van ser agredits també per part d’agents que no portaven identificació.

No us equivoqueu; el fotògraf no és “l’enemic”!

Jo he patit agressions, amenaces, insults i fins i tot m’han escopit mentre simplement feia fotos d’un partit de futbol! Recordo quan fa quinze anys i treballava en un dels meus primers diaris  un fotògraf em va dir; “la manifa del 20-N?. En la manifa del 20-N estan los fachas, los independentistas, la policía y todos van a parar allí mismo; a los fotógrafos!” Desconec si era una “bravuconada” o no però un cosa us puc dir, en tots aquests anys que porto treballant com a foto-periodista puc assegurar que el fotògraf és “l’enemic” en comú de tots. No us equivoqueu!

Sabem que la nostra feina no és còmode, que no som benvinguts en molts llocs, que som molestos perquè intentem explicar les veritats, però som necessaris. I ningú ens pararà en el nostre propòsit d’informar de tot el que passa en el nostre món. Per bé o per malament.

Si tu em mostres un símbol de PROHIBIT FOTOGRAFIAR  jo veig un missatge que em diu; OBLIGACIÓ DE FOTOGRAFIAR perque la gent te DRET A SER INFORMADA. Tirarem endavant!

1 Comment
  1. El que no em de fer es tirar-nos endarrera i s’han de guardar les llibertats sigui com sigui.