Més de 300 fotògrafs britànics es manifesten davant d'Scotland Yard contra les noves lleis antiterroristes

Font: Fil directe del SPC/La Federació Europea de Periodistes (FEP), el grup regional de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), ha condemnat les esmenes a la Llei antiterrorista que va entrar en vigor el 16 de febrer passat al Regne Unit. La reforma legislativa autoritza la detenció i l’empresonament de qualsevol persona que prengui imatges de policies i d’altres funcionaris que poden ser “probablement utilitzades per una persona que vulgui cometre o que prepari un acte terrorista”. Per protestar contra aquesta reforma legislativa, més de 300 fotògrafs britànics es van concentrar el 16 de febrer passat a Londres davant la seu d’Scotland Yard, la policia metropolitana britànica.

“Això és un contratemps seriós per a la llibertat de premsa, que tindrà un efecte devastador en la tasca dels fotoperiodistes”, ha assegurat Arne König, president de la FEP. El dirigent sindical ha afegit que “no creiem que hi hagi prou arguments de seguretat que justifiquin l’escut” que la nova llei concedeix als personatges públics advertint que s’eviti fotografiar “els membres de les forces armades, dels serveis d’intel·ligència i dels policies. El pròxim pas serà impedir que els periodistes descriguin el que veuen.”

La Federació de Policia Metropolitana també ha expressat el seu suport als fotoperiodistes, i ha declarat: “No volem ser policies secrets”. La Federació ha titllat la nova llei “d’injusta i completament evitable” i ha apel·lat a establir un codi mœtuament acceptat entre la Policia i els periodistes. König ha felicitat “els col·legues britànics per l’assistència fantàstica a la manifestació, que mostra que no accepten ser tractats com a terroristes.” La FEP ha acollit favorablement “la disposició de la Policia Metropolitana a treballar amb els fotoperiodistes per trobar una alternativa”.

La FEP i el Sindicat Nacional de Periodistes del Regne Unit, membre de la FEP, temen que la llei s’empri per aturar fotògrafs que treballin legítimament. “Desafortunadament, els fotoperiodistes s’enfronten a l’augment de les restriccions al periodisme gràfic en espais públics i durant esdeveniments públics a tota Europa”, ha afirmat König. La Federació Europea de Periodistes recorda la feina que s’està duent a terme des de fa dos mesos, com a fruit de la qual hi ha un conjunt d’acords presos que inclouen la coordinació de l’acció a nivell europeu per lluitar pel dret a fer fotografies en espais públics i explicar amb detall internament les normes de com comportar-se amb la policia en moments de conflicte després de les disposicions sobre vigilància introduïdes en les legislacions antiterroristes a Europa.