Martí Artalejo exposa el seu “Salt, pas a pas” a les Bernardes.

Martí Artalejo exposa "Salt, pas a pas" a les Bernardes de Salt. Martí Artalejo exposa "Salt, pas a pas" a les Bernardes de Salt.

 

Després de 366 dies de retrats continuats i dos objectius de 50 mm, en Martí Artalejo comença a mostrar el resultat del seu treball. Primer una exposició i després un llibre. Anant pas per pas com diu en Martí, parlem de l’exposició. La mostra s’inaugura avui a les 20h del vespre i inclou còpies de 27 dels 366 retrats realitzats. Una oportunitat de veure un treball de formigueta que torna a posar al lloc on pertoca el municipi de Salt després que tan sols s’en parlés d’ell per causes alienes. La diversitat de Salt queda palesa en aquest treball on generacions i persones de tot tipus de procedència es conjunten per donar forma a la realitat del municipi.

De les seves paraules a l’inici del treball (capturat de la web totsalt.cat on en Martí ha anat publicant tots els retrats dia rere dia):

Ja feia molt de temps que tenia ganes d’engegar un projecte personal que em lligués al meu poble, tenia ganes d’expressar fotogràficament el que sento i el que visc….

Per mi, Salt no és una notícia sensacionalista en una cadena d’àmbit estatal o nacional, no és un article d’un diari fet des de la ignorància o la desconeixença… Salt és molt més que tot això.

Un poble el fa la gent que hi viu, la gent que hi treballa, la gent que se’n sent part, la gent que se l’estima… Per això puc afirmar que Salt és un poble viu, ple de gent treballadora, entusiasta, que cau i s’aixeca cada dia, gent que amb més o menys fortuna a arribat a aquest poble i s’hi ha sentit acollida… o no. Sí que és cert que hi ha problemes, però ni més ni menys que en d’altres poblacions, la gran diferència és que nosaltres, els saltencs, els de naixement i els d’adopció, ens l’estimem aquest Salt i ens fa mal veure’l menyspreat i difamat.

Un dels objectius d’aquest treball és posar-li cara a Salt. Retratar la gent que el forma, la gent que se’n sent part, la gent que se l’estima… o la gent que senzillament, hi viu. M’agrada fotografiar a les persones dins el seu espai, dins la seva realitat, allà on es senten còmodes, sense interferir en res, plasmant la realitat del moment. Voldria contribuir a mostrar la quotidianitat del dia a dia de molts saltencs i saltenques durant el 2012, 366 dies, 366 retrats en aquest any de traspàs. Per això crec que és important que aquest projecte s’acabi amb una publicació o una exposició i, m’alegra dir que la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Salt està estudiant la possibilitat de col•laborar en l’objectiu final, en la publicació o exposició i difusió. Però, fins que això no arribi, la fotografia diària es podrà veure a la web: www totsalt.cat o en el meu facebook.

A Salt en som molts d’homes i dones que hi vivim i que el vivim, no hi sortirem pas tots, només hi ha 366 dies… però segur que molts de nosaltres ens veurem reflectits en els retratats dels nostres veïns i veïnes… i així, també sentirem que en formem part.

Sóc de Salt! I per molts anys!

Avui inauguració a les 20h a la Casa de Cultura de les Bernardes de Salt. Segur que sereu tots benvinguts!

Web de l’autor: Martí Artalejo.