La dissolució de la fotografia?

Imatge: Joan Fontcuberta

Si hi ha algun fotògraf que ha entès millor que ningú el canvi radical que ha experimentat la fotografia, aquest és Joan Fontcuberta. En el cicle de conferències que el Centre Cultural La Mercé està fent, anomenat “La vida en imatges”, vam poder disfrutar de la presència ahir de Joan Fontcuberta. L’autor ens va presentar una xerrada que sota el nom de “La fotografia errant” ens deia a tots allò que no volem sentir;  que la fotografia tal i com la coneixem ha experimentat un canvi dràstic, quasi mortal. Fontcuberta esmentava que la fotografia no ha mort però que si que s’ha diluït. És una frase real i que als fotògrafs que ens dediquem a viure de crear fotografies ens ha de fer reflexionar. Hem de canviar la idea de la percepció de la fotografia tal i com la coneixem. Si bé els fotògrafs que ens hi dediquem treballem la part tècnica i compositiva com a fet diferencial del professional, avui en dia el receptor no busca ja aquests interessos si no un contingut. Així doncs el contingut és més important que la qualitat i la composició i això es pot veure en els milers de imatges que es generen a través de xarxes socials com Facebook i portals com Flickr. Siguem realistes; els diaris busquen publicar les fotografies dels lectors en determinades situacions. Un fotògraf no pot estar a mil llocs a l’hora però milers de lectors poden documentar in situ una noticia. Sense anar més lluny podem veure que el Diari de Girona demana a través de la seva web que els seus lectors enviïn les seves  imatges d’aquestes ultimes inundacions. En una empresa el cap de premsa o algun treballador amb traça ja executa les fotografies necessàries i en un casament aquell parent que sap tirar fotos és l’encarregat de cobrir l’esdeveniment. Tot, per suposat, gratuïtament o a un cost molt inferior al real. Per tant és ben palés que la qualitat o la composició que dona un professional ja no és important  si no el contingut  informatiu. L’accés a la fotografia digital per part dels usuaris també ha sigut un punt afegit.

Què hem de fer els fotògrafs que ens hi dediquem? Joan Fontcuberta afirmava que el pas a seguir és el reciclatge o la re-invenció. Com? Cada dia veig més i més publicacions, agències, fotògrafs que divaguen per el món buscant fórmules per sobreviure. Per nosaltres, els fotògrafs, és temps de parar i pensar.

Joan Fontcuberta va mostrar el seu ultim treball “A través del espejo” que ha aixecat tanta polèmica. El treball, del qual s’ha fet un llibre i ha estat exposat a la galeria Àngels de Barcelona, mostra milers de imatges extretes del Facebook o altres punts de la xarxa on podem veure persones que es fotografien a ells mateixos. Un experiment per veure com la gent s’auto-retrata davant del mirall. Un treball impressionant d’una persona que sap adaptar-se als temps actual tant difícils i que ens fa reflexionar i meditar per saber quin camí agafar.  Haurem de deixar enrere el terme “fotografia” i canviar-lo? Quin nom seria més adequat per els temps que corren? En Joan Fontcuberta també ens fa pensar sobre això.

Per cert, dimecres 20 a les 19:30h al Centre Cultural La Mercé de Girona; “La vida bidimensional. Cos i autopercepció a la publicitat”  de Patrícia Soley. Professora de teoria feminista i sociologia del cos a la Universitat d’Edimburg i a diverses universitats catalanes. IMATGE/JOAN FONTCUBERTA.