Fotografiar begudes en confinament

Sembla que els dies de confinament podrien arribar a la fi. Així ho esperem tots. Durant més de dos mesos hem estat a casa tancats i per molts de nosaltres ha sigut dur, sobretot pels fotògrafs que necessitem sortir a treballar. Que tota activitat hagi quedat parada no vol dir que no deixem de fer fotos i, si teniu algo de material a casa, és bon moment per practicar aquelles fotografies que més es resisteixen.

La fotografia de begudes és altament complexa. Els reflexos dels materials brillants i la necessitat de donar rellevància a determinades zones del producte suposen un desafiament que s’ha de tractar amb grans dosis de paciència i serenitat (cosa que a casa, i en aquesta situació, no tindrem). La prova-error és constant i, si a més afegim líquid en moviment, la sort de l’instant jugarà un paper important.

La idea és fotografiar una ampolla de cervesa amb aigua caient per sobre. Veurem què surt!

Per començar, segurament haurem de fer diferents imatges i combinar-les en postproducció. Hem de mirar de generar una silueta que destaqui una part de l’ampolla i fotografiar sobre fons negre per tal de destacar l’aigua que cau. Sempre ens podem complicar la vida però com que no tenim molt de material, amb un parell de llums hauria de ser suficient.

L’esquema de llum parteix d’una primera font lateral a l’esquerra amb una softbox quadrada d’1m. Per tal de siluetar bé l’ampolla i de donar el màxim de contrast fem servir uns panells negres (foam, cartró) rectangulars ubicats molt a prop de l’ampolla. Això també ens permetrà controlar la dispersió de la llum difusa de la finestra. A la dreta també ficarem un panell negre per tal d’evitar el “flare” de la segona llum de contra. Aquesta segona llum, ubicada a la part de darrere a 3/4 ens anirà bé per donar rellevància a l’aigua que cau. La segona llum és molt dura sense cap difusor ni modificador afegit.

Posteriorment en postproducció donem més contrast, combinem algunes fotos d’aigua caient que quedin bé i traiem els panells negres visibles. Amb poc temps i el material limitat tenim una fotografia que està prou bé, no trobeu?

Esquema d'il·luminació per la fotografia de l'ampolla
Fotografia d'una ampolla de cervesa