Fotografia de llarga exposició… de dia (amb filtres de densitat neutra ND).

Fotografia de llarga exposició amb filtres de densitat neutra Sa Fosca. Palamos.

Els filtres de densitat neutra ens permeten enfosquir escenes que son massa clares.

Quan algú em comenta que li agrada molt la fotografia i que vol dedicar-se una mica més, ja sigui com a hobby o professionalment, sempre li dic; “benvingut al món dels 200€”. I és que el primer que un ha de saber és que la fotografia comporta una sèrie de despeses contínues. No he vist un sector amb tants accessoris disponibles i tan cars. Jo dic el món del 200€ perquè qualsevol tonteria de “gadget” val aproximadament 200€, i n’hi han per donar i per vendre!
Els filtres de fotografia son un dels accessoris més importants que hi han, i com tot, hi ha molta varietat. Filtres que considero imprescindibles que tot fotògraf hauria de portar a sobre: filtre polaritzador, filtre UV neutre per protegir l’òptica i un filtre de densitat neutre. Aquest últim sobretot si es vol fer vídeo.
El filtre de densitat neutra ens permet enfosquir una escena massa il·luminada. Per donar un exemple; les fotografies que il·lustren aquest post. Son fotos fetes a les 12 del matí a plena llum de dia. El filtre ND (Neutral Density) m’ha permès enfosquir fins a 8 diafragmes i d’aquesta manera poder fer fotografies amb més de 30 segons d’exposició. La llarga exposició permet que l’aigua quedi més o menys sedosa i fer un efecte interessant. Una forma de jugar però també de crear bones imatges que podem fer servir per exemple, per decorar de moltes maneres.
Pel que fa al vídeo, el filtre ND agafa especial importància. Si fem vídeo amb una DSLR (càmera rèflex) haurem de fer servir una velocitat d’obturació fixa a 1/50 de segon aproximadament. En ocasions de molt llum arribarem a un punt que no podrem tancar més el diafragma que f22. Pot no ser suficient per corregir l’exposició i encara tindrem massa llum. El filtre de densitat neutra ens ajuda a enfosquir l’escena o aclarir-la i així poder jugar més amb el diafragma i per tant amb la profunditat de camp.
Les marques més conegudes son Cokin i Lee. La primera és més assequible i la segona és la de més alt cost.
Sabem que cada òptica incorpora un diàmetre diferent. Si els filtres tenen costos de aprox. 100€ a 200€ i hem de comprar un per cada diàmetre de òptica diferent, ens arruïnarem, per tant és recomanable comprar adaptadors o porta-filtres com els de Cokin i Lee. Jo tinc un Fader ND MkII  de LightCraft.
Els filtres de densitat neutra aporten a la nostra fotografia un punt més de creativitat i poden ser molt útils en funcions de vídeo, però hem de saber les nostres prioritats, si no ens podem arruïnar amb cada fotografia que fem. Gasteu en consideració i tan sols amb accessoris que estigueu segur que amortitzareu. Recordeu que la càmera no fa al fotògraf. FOTOS/TONI VILCHES FOTOGRAFIA.