El club del Bang Bang

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yOGCwHsKPm4[/youtube]

Ens trobem còmodes al sofà llegint el diari del dia i arribem a la secció internacional. Conflicte a Egipte, conflicte a Libia, conlicte a Siria, Iraq, Afganistan, etc. Increíbles imatges de fotògrafs com Tomasevic o Emilio Morenatti.  Al llarg de la història hi han hagut conflictes i pràcticament des de la guerra civil americana ja es van començar a documentar. Eugene Smith, Cappa i Taro, Centelles, Nachtwey i moltíssim més que “ens deixem” per el camí. Ens deixem literalment perque son tant i tants fotògrafs que han mort per la única causa de deixar constància dels horrors dels éssers humans en desenes de conflictes al llarg de la història. Podem parlar sense anar més lluny de Sabah al Bazee o Chris Hondros que van morir fa pocs dies quan cobrien conflictes a Iraq i Libia respectivament. Tampoc ens podem oblidar de Manu Bravo que fa dies està capturat per el règim Libi de Gadafi al igual que fa dos  anys i mig Jose Cendón per exemple. I tampoc podem oblidar els que han patit ferides de guerra com Guy Martín o Michael Christopher Brown fa pocs dies a Libia o Emilio Morenatti i Joao Silva, un dels dos últims membres que queden de El Club del Bang Bang.

El club del Bang Bang va ser format per quatre fotògrafs sudafricans amb l’ànim de mostrar la tragèdia de l’apartheid al món. Posteriorment van anar cobrint conflictes i desastres per tot el món. La forma de treballar tan arriscada que tenien i les imatges que conseguien, per alguna cosa es deien el Club del Bang Bang, no han deixat indiferent al món. Ara, tota la història d’aquest club de quatre que malauradament han passat a ser dos després de la mort de Kevin Carter (premi Pulitzer) i Ken Oosterbroek, ha sigut portada al cinema. La bona notícia; que es torna a reconèixer la labor del fotògraf de guerra després del documental War Photographer de Nachtwey i la dolenta; que està feta a Hollywood. En qualsevol cas anirem a veure-la i després ja en parlarem.

Per més informació podeu adquirir el llibre “The Bang Bang Club- Snapshots from a hidden War” que els altres dos fotògrafs Joao Silva i Greg Marinovich van editar. Us adverteixo que conté imatges molt i molt dures.

S’ha de recordar que tots aquests fotògrafs son la punta visible de l’iceberg de milers de fotògrafs que conflicte rere conflicte es deixen la pell qüasi anònimament per capturar els horrors que els humans som capaços de fer.