Currículums; creativitat, informació i funcionalitat.

Últimament estic rebent alguns currículums de fotògrafs (la majoria molt joves) que demanen col·laborar amb Toni Vilches Fotografia. Tot i que estic obert a la idea de tenir algun dia una persona treballant amb mi no falta dir que ara per ara és impossible doncs ja sabeu com està la situació i de moment amb una persona n’hi ha prou. De totes maneres agraeixo molt l’interès en col·laborar amb mi i el menys que puc fer és respondre i encoratjar a treballar fort i no decaure en el camí. Això ho recomano a tot fotògraf que comenci; insistència, paciència i molta feina.

Bé, la majoria de currículums que rebo son d’elaboració molt pobre i amb molta, molta poca informació. Això fa que jo no em faci una idea clara de la feina d’aquell fotògraf ja que no puc revisar el seu treball adequadament. En la meva opinió personal i concreta ( i sobretot que això quedi molt clar)  aquests son les característiques que ha de tenir un bon currículum per tenir-lo en compte sèriament.

Informació detallada. Dades com “2011- Ajudant de fotògraf a Pals” no aporta la informació necessària. Falten referències detallades i especialitat del fotògraf, funció i aprenentatge fet.

Redacció senzilla, agradable i… sense faltes!!!. De vegades costa molt entendre algunes frases però el gran problema ve de la quantitat de faltes d’ortografia que es fan. N’hi han de normals però ni han de molt greus. Escriure correctament indica molt la dedicació de la persona en la feina que està fent en aquell moment.

-Treball visual… La part  principal i el que m’interessa més  a mi és veure el treball fotogràfic de la persona. Quins treballs ha fet, en quin tipus de fotografia se sent més còmode, si és versàtil o només fotografia retrats d’amics.  Sobretot si te molt de material ja que això indica que li agrada fotografiar molt.

Fotos, links, webs, blog… Generalement s’inclou un link al Flickr on es poden veure fotografies, entre elles les que es fan amb els amics o familiars. Separem les dues coses! Una web on només es pugui veure material de feina i que sigui ben fàcil, funcional i ràpida de veure. Flick està bé però busquem alguna cosa més. Hi han mil·lers de plantilles gratuïtes de WordPress que es munten en un dia i donen una imatge molt professional. Treballem una mica sobre això. El blog és una opció que jo valoro molt, sobretot si te continuitat. Xarxes socials molt bé si s’està molt actiu.

Ganes de treballar. La meva impressió després d’haver vist alguns currículums és que no hi ha passió per la feina (de fotògraf). En aquesta feina es tracta de treballar, fotografiar, ser autoexigent, aprendre i… tenir paciència. És molt difícil però treballant fort s’arriba al final. Hem de saber que només havent fet cursos de fotografia no n’hi ha prou. S’ha de sortir al carrer. I molt!

Personalitat.  Quedo sorprés de la manera que la gent em fa arribar els currículums fins a tal punt de rebre’ls sense sobre ni res a la bústia i no avisar-me de que se m’ha enviat un cv. Per no rebre, no rebo resposta ni de la meva contestació un cop analitzat el currículum. La majoria m’envien un correu i alguns venen en persona. Això és el que més valoro. La persona. Com és i quina personalitat té. Pots ser molt bon fotògraf tècnicament però la personalitat és part importantíssima de la nostra feina. Veure una persona que vol aprendre i s’atreveix amb tot és una delicia i de moment n’he vist poquíssims.

Actualitza’t! Els temps canvien i els nous formats estan a l’ordre del dia. Si vull veure un curriculum des de l’iPad no el podré veure si està en una web gratuita de flash. Estiguem al dia de les noves formes de presentar el treball. Video, multimèdia, slideshows, musica, veu…

Potser son punts molt exigents per presentar un curriculum però si un te passió per aquesta feina, son punts que ens porten a eines per aprendre, per a investigar i per veure noves maneres d’enfocar la nostra fotografia. Al final es tracta de fer les coses bé  i amb ganes, ja que son els dos ingredients que ens portaran per el camí correcte. Ànims a tots!

Fotografia: David Aparicio.

 

 

1 Comment
  1. Totalmente de acuerdo. La gente tiene que tener en cuenta que un currículo es la primera impresión de una persona. Una persona que no se esfuerza en realizar un cv en condiciones, dará la impresión que en el trabajo será lo mismo (puede que no, pero lo único que conocemos de una persona es su cv). He visto tirar a la basura muchos currículos sin leerlos previamente sólo por su diseño.