Conferència de Tomás Alcoverro a la fundació UdGEl passat 9 de gener vam tenir la sort de poder asistir a la conferència del corresponsal de La Vanguardia a Orient Mitjà Tomás Alcoverro. L’acte va estar organitzat per la Fundació UdG i va ser presentat per la periodista Anna Teixidor. Anna Teixidor és l’autora juntament amb Marc Faro del documental “Somnis Atrapats” sobre la realitat de Salt.
Alcoverro va parlar de la situació d’Orient Mitjà i la seva pròpia història i vida visquent a Beirut, capital del Líban, des de fa 40 anys. La seva forma de parlar i explicar sempre agradable va enganxar a tots els que erem presents. Tomás Alcoverro també va donar quatre pinzellades sobre la seva visió de l’ofici del periodista que van ser molt interessants, en especial al corresponsal que escriu en premsa escrita. Va remarcar que avui en dia els diaris escrits estan quedant-se endarrerits ja que publiquen notícies que ja venen amb un dia de retard i que els diaris s’haurien de dedicar a focalitzar en publicar aquelles cròniques més personals i més concretes en comptes de notícies que ja podem veure en qualsevol plataforma de forma immediata, com per exemple la televisió o internet. En definitiva; més periodisme d’investigació per al diari de paper.
En la meva opinió i en aquest sentit, estem fent servir fòrmules del segle XX quan estem al segle XXI. El fet que avui en dia la majoria de diaris contractin “mileuristes” per que “repiquin” les notícies que ja coneixem a l’instant és un dels motius de causa de defunció de molts diaris.  En els meus 15 anys de vida entre redaccions d’alguns diaris, no havia vist mai com ara tants grans periodistes despedits en retriment de la figura del “periodista multiusos” que simplement reescriu les notes de premsa o les notícies ja generades i que narra la informació que se li mana “des de dalt”.
La xerrada va ser molt amena i divertida i ens va fer reviure una mica l’esperit del periodista clàssic que a tots ens hagués agradat ser. Podeu seguir les cròniques de Tomás Alcoverro a la secció internacional de La Vanguardia o comprar qualsevol dels seus llibre com l’últim;  “La història des del meu balcó. Testimoni directe de la marea àrab que ha sorprès el món el 2011” on exhibeix algunes de les cròniques que no han sigut publicades. FOTOS/ CORTESIA DE MARC MARTÍ.